skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Hála 2018-ért

Hála 2018-ért

Ugye Karácsony és Szilveszter közeledtével elmerülünk gondolatvilágunkban? Ilyenkor hajlamos az ember gondolkodni és átértékelni, hogyan tovább. Hogyan tovább Gyermekek kisebbségben tanácsadó portál? Quo vadis?

Minority Kids. Minority Anyák. Minority események. Valamikor 3 éve ilyenkor egy aktív korszakért,s gyermekeink kisebbségi jogaiért adtunk be egy pályázatot. Aztán ezt a különleges korszakot összehozva a saját tapasztalatokkal, több szempontból hoztunk létre egy tanácsadó és informatív webfelületet. A kisebbségben élő gyermek egészséges fejlődéséért és közös gondokról vagy gondolatokért érdemes. Na de vajon szükséges ilyen “platformot” és blogot működtetni? Hogy is indult, mi akart lenni és mi lett valójában?

Érsek Szilia gyermekpszichológus a játékterápiáról és a tabletek világáról írt idén. Valamint Kantner Éva meseterapeuta a meseterápia módszerével ismeertetett  meg közelebbről mindket a sorozatában, velük is együttműködtünk 2018-ban.Veress Anita a Gravid Info rovatot folytatta, jómagam a WOWMOM rovatot és eseményeinket vetettem elektronikus papírra, és több új szerzőnk is lett.

FUTUREG Logo_final

Miért kell, hogy online legyünk?

Miért kell online magyar szakember Szlovákiában, ha minden “rajta van az interneten”?Igen, rajta. De nem rólunk szól. Viszont eljön egy korszak, egyszer csak elérkezik a határ, mikor rengeteg szolgáltatás kell hirtelen, mindez a gyerek köré csoportosul. Ugye nemcsak a babakelengye jöhet minden mennyiségben mérve, de a tömérdek információ, ami körülvesz minket a szülőszobától az óvodai beiratkozásig, s úgy, ahogy rengeteg minden akad egy padláson, ezt is, a tudást és információt, a cikkeket és szakembereket, mint mindent, rendszerezni kell.  A rendszerezést így kellene csinálni a közhasznú projektekkel is ,valamint gyerek-fejlesztéssel is Logopédus, pszichológus, rehabilitációs szakember, jobb esetben gyerekorvos. Minden kell.Ha nem is vagyunk a szolgáltatás kihasználói,na de mindenről érdemes legalább tudni a környéken. Anyanyelven. Ezt mértük fel az idei Gyermekek kisebbségen konferencián. Háttérmunkánkat a Mert nőnek lenni polgári társulás is segítette, ahogy mi is az övékét. Indulásunkért peddig külön köszönet jár a Phoenix Polgári Társulásnak a kezdetekért.

Mivé nőttünk, hová lettünk?

Egy online kávézó, bababarát virtuális hely, egy közösség. Végülis ezeket a dolgokat életterünkhöz és lokális körülményeinkhez mérten mindig kialakítjuk valahogy, vagy csak éppen belecsöppenünk. A gond az, hogy amikor “lejár az időnk” (értsd a 3 év anyaszabadságot) ez a tudás valahol elvész. Nos, egy ilyen platformot próbálunk és tervezünk nektek folyamatosan alkotni, s ez alatt a 3 és fél év alatt  úgy érezzük,jó úton haladunk. A Minority Kids 3 éves, a FutuReg PT pedig 2 volt idén. Egy szakmai portált írunk, nem a kék lovacskásat, de nem is a FB csoportosat, hanem bemutatjuk és, ha lehet, elhozzunk Nektek az anyanyelveteken a lakóhelyhez közeli, itteni szakembereinket.

Reméljük sikerült ez idő alatt idevarázsolni a dél-szlovákiai gyerekek világát és  valóságát, a magyat nyelven történő nevelést és lehetőségeket multikulturális közegben, a család fontosságát és nem utolsó sorban a kultúrprogramok szeretetét régiónkban,melyek fejlesztik gyermekeinkent. Mieink közül valóak. Szakemberek. Szakanyák (is).Szakmai cikkek. Blogosabb írások. Vélemények.

Utunk

Jogi cikkekkel kezdtük 2015-ben, majd online tanácsadó portálként folytattuk 2016-ban pszichológussal és, majd a terhesség témáján keresztül (szoptatási tanácsadás, Gravid Info) egészen a gyermek lelkén és egészséges nevelésén keresztül nem feledkeztünk el az anyai lélekről sem a coaching, pszichológia és egyéb módszerek segítségével.

S hogy ezekkel az információtömegekkel megbirkózhassatok és a kapcsolatokkal,  új kontaktusokkal és témákkal mit kezdetek kedves olvasók csak Rajtatok áll. Bekapcsolódhattok, olvashattok, de akár más ötletekkel is jöhettek. Nyitottak vagyunk és toleránsak, mind mások és mégis egy dologban megegyezünk:

A gyermekeinkért és azok jobb jövőéért tesszük, mert érdemes.

Ezekkel a sorokkal kívánok kellemes olvasást és boldog karácsonyi ünnepeket, valamint sikeres új évet. Várunk  már 2019:)

2019

Bott Lívia

Bott Lívia

A Minority Kids projekt menedzsere és megálmodója. Közgazdász, régiófejlesztést és európai tanulmányokat tanult a pozsonyi Comenius Egyetem Management Karán. A Gyermekek órájában (Hodina deťom) és a Gyermekekért koalíció szervezetekben került közel a gyermekeket érintő össztársadalmi kérdésekhez, mint project manager. Két gyermek boldog édesanyja, mindemellett a FutuReg Polgári Társulás elnöke és európai projekt tanácsadó. Hobbija az olvasás és szervezés. Ha tud, segít a jó ügy érdekében, mert szereti, ha a fejlődés irányába változnak körülötte a dolgok.

Back To Top