skip to Main Content
0917737076 info@minoritykids.sk
12 Kárt Okozó Módszer

12 kárt okozó módszer

Sorozat: 12 kárt okozó módszer
  • 1.12 kárt okozó módszer

Mi, emberek, mesterek vagyunk a “megfoghatatlan problémák” előidézésében, amelyek aztán nagy szenvedéseinknek adnak okot. Azért használom az „immateriális” kifejezést, mert ezeket a „problémákat” az agyunk generálja. Gyakran automatikus gondolatokként bukkannak fel, és nem is vesszük észre őket. Általában a „titkos” programjainkból származnak, és mi is tudtunkon kívül vesszük át őket. Romboló gondolatformáknak is nevezhetjük őket.

Ezek a gondolatok ördögi kört hoznak létre, ugyanis a gondolatok érzelmeket váltanak ki, az érzelmek pedig testi reakciókat, és együttesen befolyásolják viselkedésünket. És mivel a hasonló helyzeteket általában ugyanabban a módban értelmezzük, körbehaladunk. A környezet mindig ugyanúgy reagál ránk, ami megerősít bennünket abban, hogy valójában igazunk van. Ezen túlmenően, ha továbbra is azt várjuk, hogy mások másként kezeljenek minket, akkor megfelelünk Albert Einstein őrület-definíciójának: újra és újra ugyanazt tenni, de más eredményre számítani.
Ebben a sorozatban a 12 kárt okozó módszert fogjuk taglalni, melyek közül az első:
A katasztrofális forgatókönyvek
Leginkább olyan dolgoktól félünk, amelyek soha nem fognak bekövetkezni. Mi jut eszedbe leggyakrabban, ha valami zavar vagy stresszel? Általában a legrosszabb esetek jutnak eszünkbe. Hány válik ezek közül valóra?
A katasztrófikus forgatókönyveket több módon lehet kezelni.
Az NLP rögtön belevág a közepébe és arra motivál, kérdezd meg magadtól – mi a legrosszabb, ami történhet veled? 
És mi rosszabb jöhet még ettől?  - ilyen módon szembesít a félelmeinkkel. A kérdés alapja, hogy felfogd – az aggodalomnak nincs helye – sőt biztos nem az a legrosszabb dolog, ami igazán megtörténhet. 
Ami számomra kedvesebb módszer, az a pozitivitásra váltás – mindig, amikor jön a rossz – katasztrófikus gondolat (és ha persze észre is vesszük) rögtön pozitív dologra koncentrálni, váltani – elég, ha elővarázsolunk egy szép emléket pl. a tavalyi nyaralásról. Ennek a módszernek a lényege a kitartás, és hogy nem szabad magunkat ostorozni a negatív gondolatok miatt. Ez egy hosszú folyamat, viszont az agyunk egyre többször fog pozitív elképzelésekkel reagálni. 
És mivel három a magyar igazság, jöjjön a harmadik módszer:  
Kérdezz! – ezt  a módszert inkább azoknak ajánlanám, akik hisznek abban, hogy az életünket saját magunk irányítjuk.
A kérdéseket a következőképpen kell feltenni:
Mi lehetséges ebben a helyzetben? 
Mi az, ami ebben a helyzetben a hasznomra lehet? 
Mi az, amit tehetek? 
Mit tehetek azért, hogy...?
Mi válhat hasznomra ebből a helyzetből?
Teljesen mindegy, hogy melyik módszert választotta valaki -  nincs jó, és nincs rossz – csakis a saját döntésünkön múlik. 
Kedves olvasók, a témával kapcsolatos kérdéseiket szívesen megválaszolom e-mailben: eli.misovichova@gmail.com
Eli Misovich

Eli Misovich

Coach, vállalkozó. 2013-ig a pénzügyi szférában dolgozott. A pozitív gondolkodás és a pszichológia viszont jobban vonzotta, ami hobbiként is van jelen az életében. Több terapeuta kezelést is elsajátított, mint pl. az Út és fejlett eszközök, A bőség manifesztációja, Gyógyulás tudatos kommunikációval, illetve az Út gyermekek számára. És nem utolsó sorban Boldogságóra-gyermekfejlesztő metódus nemzetközi okleves trénereként is tevékenykedik. Szabadidejében két lányával, családjával tölti szívesen az időt, de nem hanyagolja a folyamatos művelődést, önfejlesztést sem. A jövőben minél több embernek szeretne segíteni a coaching által elsajátított mődszereivel.

Back To Top