skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Csak Tiniket érint?

Csak tiniket érint?

 

Milyen is az online bántalmazás?

Egy tanár kért tanácsot azzal a helyzettel kapcsolatban, hogy mit tud tenni abban az esetben, ha gyermeke osztályában bántalmazási helyzetek fordulnak elő. Az osztály új diákját társai piszkálják kinézete miatt. A bántalmazás nem csak az osztályteremben, hanem a tanórák után, online is folytatódik. Az iskola szerint ez csak csipkelődés, és majd elmúlik – a tanárt azonban aggasztja a helyzet, mivel legutóbb már verekedésig fajult as gyerekek közötti feszültség.

A kutatások szerint az online bántalmazás egyre nagyobb problémát jelent a gyerekek számára, az áldozatok száma évről-évre nő. Ez szorosan összefügg a technikai eszközök elérhetőségével. Magyarországon   valamint Szlovákiában a gyereket nevelő háztartások közel 100 százalékában van mobiltelefon, a 8-14 évesek körülbelül 70 százaléka használ saját készüléket.

Annak ellenére, hogy jelen esetben a online bántalmazás az iskola falain kívül történik, mégis elválaszthatatlan az offline világtól. Függetlenül attól, hogy a bántalmazás az iskola falai között történik, vagy kicsengetés után az online térben – az iskolának foglalkoznia kell a kialakult helyzettel.

Az erőszaktól való védelem pillérei:

(1) a gyerekek érzékenyítése, hogy tudják és értsék, mi számít bántalmazásnak, hogyan előzhetik meg, és mit tehetnek, ha bántalmazást tapasztalnak – prevenció;

(2) felnőtt figyelem és azonnali reakció bántalmazás esetén – leállítás;

(3) az esetek rendezése és konfliktusfeloldás erőszakmentes technikákkal, amiből az érintett gyerekek is mintát kapnak ahhoz, hogyan rendezhetik legközelebb maguk is így a konfliktusaikat – kezelés.

A gyerekek online erőszaktól és bántalmazásától való védelméért való felelősség megoszlik:n em kizárólagosan a pedagógust terheli, hanem a szülőknek is fontos szerepük van benne, és maguknak a gyerekeknek is.

A cikk megjelenése a Kisebbségi Kulturális alap Támogatásával valósult meg a

22-245-00715 projekt keretében.

 

Bott Lívia

Bott Lívia

A Minority Kids projekt menedzsere és megálmodója. Közgazdász, régiófejlesztést és európai tanulmányokat tanult a pozsonyi Comenius Egyetem Management Karán. A Gyermekek órájában (Hodina deťom) és a Gyermekekért koalíció szervezetekben került közel a gyermekeket érintő össztársadalmi kérdésekhez, mint project manager. Két gyermek boldog édesanyja, mindemellett a FutuReg Polgári Társulás elnöke és európai projekt tanácsadó. Hobbija az olvasás és szervezés. Ha tud, segít a jó ügy érdekében, mert szereti, ha a fejlődés irányába változnak körülötte a dolgok.

Back To Top