skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Dacszelídítés 5

Dacszelídítés 5

Sorozat: Dacszelídítés

További 2 módszer az akaratosság kezelésére

Következzen cikksorozatunk 5. egyben utolsó része, melyben további a dac kezelésére alkalmas módszereket fogunk bemutatni.

Az egyes módszereknél gyakorlati helyzetek, mondatok is le lesznek írva a könnyebb érthetőség érdekében, azonban fontos hogy mikor saját gyermekünkkel beszélünk megtartsuk a saját szóhasználatunkat, és figyelembe vegyük az esetleges előzményeket.

1. Kontextust tágítani, felhívni a gyermek figyelmét más dolgokra.

Egy dackitörés alkalmával kisgyermek tudatállapota beszűkülhet az adott probléma köré, emiatt pedig nehezebb lesz kitörnie az adott állapotból. Megpróbálhatjuk más tevékenységek irányába terelni a gyermek figyelmét, vagy egy következő örömteli eseményről beszélni neki, hogy ezáltal hamarabb túltegye magát az adott nehézségen.

Szituáció
A gyermek mesét nézett, és nem szeretné abbahagyni.

Feltételezzük, hogy a gyermekkel előre megbeszéltük hány mesét nézhet meg, és a napirend szerint – amit a szülők következetesen betartanak és betartatnak – itt véget ér a napi mesenézés.
A mesenézés abbahagyása azért is jelenthet nehézséget gyermekünk számára, mert ilyenkor a gyermek egyfajta passzív befogadói tudatállapotba kerül, amit ő rendkívül pihentetőnek és szórakoztatónak él meg.
Mesenézés után a gyerekek sokszor igénylik a látottak feldolgozását, így javasolhatunk neki például rajzolást vagy szerepjátékot, ahol a látottakat fel tudja dolgozni a gyermek.
Igyekezzünk a gyermek számára örömteli eseményre felhívni a figyelmet, ugyanis ha fogmosással vagy a körömvágással próbálunk kecsegtetni, akkor valószínűleg nem lesz sikeres a kontextustágítás.

2. Humort alkalmazni

Néha egyszerűen humorral is megpróbálhatjuk gyermekünket kizökkenteni egy adott dackitörés folyamán. A viccnek azonban mindenképpen valamilyen képtelenségnek kell lennie nem pedig megvalósítható dolognak, hogy a gyermek is értse a viccet. Belevonhatjuk például gyermekünk kedvenc mesefiguráját vagy kedvenc ételét, hogy személyesebb vonatkozása lehessen. Fontos azonban, hogy nem a gyermek viselkedését parodizáljuk nem az ő érzelmeit nevetjük ki vagy gúnyoljuk ki! Valamint ne akkor használjuk ezt a módszert, amikor a gyermek a mély érzelmeit, félelmeit osztja meg éppen velünk, hanem olyankor, amikor szeretnénk egy helyzetben kellemesebb hangulatot teremteni.

Szituáció
Óvodába kell menni, de a gyermek nem akar elindulni.

Feltételezzük, hogy a gyermek általában jól érzi magát az óvodában, szeret ott lenni.
Először mindenképpen próbáljunk kérdések segítségével arról meggyőződni, hogy a dac mögött nem állnak valós félelmek, aggályok. Miután meggyőződtünk róla, hogy gyermekünk egyszerűen rossz lábbal kelt fel megpróbálhatjuk a helyzetet egy képtelen viccel elütni, és megpróbálni megnevettetni gyermekünket kizökkentve őt a számára kellemetlen szituációból. Mindenképpen figyeljünk rá oda, hogy a gyermek közben legyen tisztában azzal, hogy az óvodába el fog kelleni indulni.

Nos ezzel a módszerrel a 8 dacszelídítő módszer végére érkeztünk. Fontos tisztázni, hogy a dacos viselkedés megszüntetésére nem létezik egy csodamódszer, minden helyzet más és más, az adott helyzetekhez adott megoldások illenek. A módszereket érdemes váltogatni, kombinálni és testre szabni.

Forrás:
Deliágia Éva – Lovász Hajnalka: Mit kezdjünk az akaratossággal?
Kulcslyuk Kiadó 2017

A cikk megjelenése a Kisebbségi Kulturális alap Támogatásával valósult meg a 22-245-00715 projekt keretében.

A cikk megjelenése a Kisebbségi Kulturális alap Támogatásával valósult meg a 22-245-00715 projekt keretében.

 

 

 

 A kép forrása: rawpixel.com, Freepik

Back To Top