skip to Main Content
0917737076 info@minoritykids.sk
Gyermekjogokkal Az Iskolai Zaklatás Ellen?

Gyermekjogokkal az iskolai zaklatás ellen?

Gyermekjogok vannak-e vajon az iskolai zaklatásban?

Vajon mit lehet tenni, ha egy gyereket online zaklatnak az osztálytársai? Van dolga ezzel az iskolának? Milyen jó gyakorlatok vannak, amik segítenek a szakembereknek a bántalmazás felismerésében és kezelésében?

Az eset rövid leírása:  Egy szülő kért tanácsot azzal a helyzettel kapcsolatban, hogy mit tud tenni abban az esetben, ha gyermeke osztályában bántalmazási helyzetek fordulnak elő. Az osztály új diákját társai piszkálják tájszólása miatt. A bántalmazás nem csak az osztályteremben, hanem a tanórák után, online is folytatódik. Az iskola szerint ez csak csipkelődés, és majd elmúlik – a szülőt azonban aggasztja a helyzet, mivel legutóbb már verekedésig fajult as gyerekek közötti feszültség.

Magyarországon három alapvető jogszabály van, amely kimondja a gyermekekkel szembeni erőszakkal kapcsolatos zéró toleranciát . Fontos tudni, hogy az oktatási intézmények ( iskola, óvoda, bölcsőde)  esetén a törvényi rendelkezéseket konkrét formában az intézmény házirendje és a szervezeti és működési szabályzata tartalmazza (az esetleges egyedi, egyéni szükségleteknek, szabályozási elvárásoknak megfelelően). Ezek a jogi dokumentumok két irányú kötelezettséget írnak elő a gyerekek nevelését, gondozását és felügyeletét ellátó felnőttek számára:

  1. a gyerekek biztonságának, és erőszaktól való védelmének biztosítása;
  2. a lehetséges erőszak események kialakulásának megelőzése.​

Fontos tisztán látni azt is, hogy a gyermekekkel szembeni erőszak esetén 4 alapvető formát különböztetünk meg, amelyek között nincs hierarchia, így tehát egyenrangú védelem illeti meg a 18 éven aluli gyerekeket

  • a fizikai,
  • az érzelmi (lelki),
  • és a szexuális erőszaktól,
  • valamint az elhanyagolástól.

Ezeket a bántalmazási formákat online térben is el lehet követni, amivel szemben ugyanúgy zéró tolerancia van.  

A Gyermekjogi Egyezmény 19. cikke biztosítja, hogy az államok megtesznek minden arra alkalmas intézkedést, hogy megvédjék a gyermeket az erőszak, a támadás, a fizikai és lelki bántalmazás bármilyen formájától.

A cikk megjelenése a Kisebbségi Kulturális alap Támogatásával valósult meg a

22-245-00715 projekt keretében.

 

Bott Lívia

Bott Lívia

A Minority Kids projekt menedzsere és megálmodója. Közgazdász, régiófejlesztést és európai tanulmányokat tanult a pozsonyi Comenius Egyetem Management Karán. A Gyermekek órájában (Hodina deťom) és a Gyermekekért koalíció szervezetekben került közel a gyermekeket érintő össztársadalmi kérdésekhez, mint project manager. Két gyermek boldog édesanyja, mindemellett a FutuReg Polgári Társulás elnöke és európai projekt tanácsadó. Hobbija az olvasás és szervezés. Ha tud, segít a jó ügy érdekében, mert szereti, ha a fejlődés irányába változnak körülötte a dolgok.

Back To Top