skip to Main Content
0917737076 info@minoritykids.sk
Szilvia, Akinek életét Kitöltik A Gyerekek

Szilvia, akinek életét kitöltik a gyerekek

WOWMOM rovatunk olyan szlovákiai magyar szakembereket mutat be, akik a gyermekekért tesznek, az Anyaság rovat CsodAnya szekciója helyi, magyarul is működő nőket, anyákat hoz közelebb az olvasókhoz, hogy egymást és családjainkat segítsük.

Csóka Szilviát a Babajelbeszéd órákon, a somorjai Baba Klubban ismertem meg. Azóta hatalmas elánnal fejleszti magát, mint rehabilitációs szakember (bilaterális integrációs terapeuta). Szakterülete a komplex, sokoldalú fejlesztés és megelőzés – gyermekek és felnőttek számára – elsősorban bilaterális integrációs mozgásprogram segítségével. Tanulmányait a pozsonyi Commenius Egyetem Speciálpedagógiai Tanszékén végzi, jövőre diplomázik. Emellett elvégzett számos tanfolyamot, amelyek közül leginkább az AVARE központ által kínált mozgásprogramot építette be a munkásságába.

Online kurzusait nemrég indította:
https://www.facebook.com/events/881875798940913/
https://www.facebook.com/events/1112002372487686/
https://www.facebook.com/sisicare.sisicare/
vagy ITT: www.sisicare.sk


1. Milyen gyerekközpontú szolgáltatásod van, vagyis milyen, a gyermekekkel kapcsolatos tevékenységet folytatsz? Hogy kötődsz a Minority Kids projektünkhöz?


Hol is kezdjem? 2020 januárjában nagy változás történt az életemben, ugyanis véget ért egy időszak. Addig több mint négy éven keresztül gimnasztika edző voltam, és 16 hónapos kortól egészen 4-4 és fél éves korig foglalkoztam gyerekekkel. Imádtam. Emellett különböző foglalkozásokat tartottam csöppségeknek, ahol Lívivel is megismerkedtünk. Most pedig egy óvodában színesítem a legkisebbek életét.Persze emellett még rengeteg időm marad másra,így a délutánjaimat is a gyerekek töltik ki.Csoportos foglalkozásokat tartok szlovák és angol nyelven, valamint iskolafelkészítő köröket.Emellett,ami legszervesebben épült be az életembe,csoportos és egyéni bilaterális integrációs órákat tartok ovisoknak és iskolásoknak
egyaránt. Az egyéni fejlesztéseket minden esetben megelőzi egy komplex felmérés is, ami alapján felállítom a mozgásprogramot, és a szülő-gyermek kapcsolatát szem előtt tartva megkezdődik a fejlesztés, ill. megelőzés. A Minority Kids projekt munkásságát figyelemmel követem a közösségi hálón, Lívivel is nem egyszer szóba került a közös tevékenykedés, és úgy vélem, hogy nagyon hatékonyan ki tudnánk egészíteni egymás munkáját.

2. Szlovákiai magyar viszonylatban milyennek látod a családok, anyák és gyermekek helyzetét?

Arról tudok beszélni, amit a munkám során tapasztalok, hiszen még nem vagyok édesanya. Nehéz.Főként azokra a családokra, anyákra és gyermekeikre gondolok,akiknek valamilyen téren segítségre van szükségük.Kevés a magyar vagy magyarul beszélő szakember,és ha van
is, nem érthet mindenki mindenhez. Tehát előfordulhat, hogy olyan problémával fordulnak hozzám, ami nem a szakterületem, és nem tudom máshoz tovább irányítani őket. Ilyen esetben vagy nem keresik tovább a megoldást, vagy maradnak a szlovák szakemberek, ahol viszont a gyermek nem tud olyannyira megnyílni, így egy bizonyos blokk alakul ki, amit rettenetesen nehéz legyőzni. Ezért is választottam ezt a pályát, és szeretném a lehető legnagyobb mértékben képezni önmagam, hogy ezáltal teljes körű segítséget tudjak nyújtani a szlovákiai magyar gyermekeknek és családoknak.

Szilvia projektje.

3. Milyen tapasztalatod van magyar, vagy más kisebbségben élő szülőkkel, anyukákkal, illetve gyerekekkel, ott, ahol élsz? Hogy élnek, mi foglalkoztatja őket?

Egy kicsi falucskában élek, Vajasvatán, ahol véleményem szerint teljesen átlagos életet élnek a családok. A közösségi életre igazából sok lehetőség nincs, de a fiatal családok mindenképpen összetartanak. A gyermekek kint játszanak közösen, bicikliznek, élvezik a gyermekkorukat. A szüleik pedig dolgoznak, ha van kisebb testvér, akkor az anyukák őket gondozzák. Itt még jelen van az igazi falusi élet, ha találkozunk valakivel az utcán, akkor mindig elhangzik egy-két kedves szó.

4. Mi hajt előre a napi teendőknél? Van életmottód?

Határozottan az álmaim és a céljaim azok, amik motiválnak és folyamatosan visznek előre. Már gyerekként is hajtott valami belső vágy, hogy valami nagyot alkothassak, valami maradandót. Szerintem ezt születésemkor belém kódolták a gyermekek szeretetével és a segítségnyújtás vágyával együtt. A céljaim elérésében még csak az utam elején vagyok, valószínűleg életem végéig nem fogyok ki a tervekből. Minden egyes lépés lelkesít, még akkor is, ha fáradt vagyok, a célra gondolok, és képes vagyok tovább lendülni a nehézségen.

A mottóm: Mindent megteszek egy boldogabb holnapért.

5. Sokszínű WOWMOM vagy, ez tény. Mit érzel a különböző szegmensekben, és mit gondolsz, ezek közül a szakmai szerepeid közül jelenleg mi áll legközelebb hozzád?

Jelen pillanatban a vírusjárvány miatt kötelezve lettünk, hogy visszavegyünk a tempóból, hogy alapfokozatra kapcsoljunk. Nagyon nehezen éltem meg, hogy elmaradtak a foglalkozások, megszűnt a személyes kapcsolat a gyerekekkel. Ezért születtek meg az online projektek, hogy így távolból, de segíteni tudjam a szülők dolgát, és ne maradjanak a gyerekek sem hosszú ideig fejlesztés nélkül. Ezáltal bizonyos szintű innovációt hoztam létre, és betöltöttem egy tátongó űrt a bensőmben. Már szorgalmasan dolgozom a következő projekteken és újdonságokon. Szerencsére minden nappal rövidül az idő addig a napig, amíg ismét személyesen is jelen legyek a megelőző, fejlesztő tevékenységben a bilaterális integrációs mozgásprogram segítségével, ami a legközelebb áll hozzám.

6. Hogy néz ki egy átlagos napod?

Koránkelő vagyok, és általában azt érzem,hogy kevés a 24 óra. Délelőttönként az óvodában foglalkozok a gyerekekkel,ebéd után pedig változó a programom.Igazából minden nap, reggel 7-től este 7-8-ig, különböző korosztályú gyerekekkel foglalkozom.Vagy csoportos órákat tartok oviban,vagy tornaórát iskolában.Heti 4 csoportos bilaterális integrációs foglalkozást tartok a csenkei iskolában,amiért külön köszönetet mondhatok, emellett pedig a fejlesztésre szoruló gyermekeket folyamatosan fogadom otthon.Napközben,ha van pár szabad percem,elvégeztem a házimunkát. Az estéket pedig a vőlegényemnek szentelem, elkészítem az iskolai feladatokat, és készülök a következő napi teendőkre. Nagyon hálás vagyok, hogy olyan ember áll mellettem, aki maximálisan támogat mindenben, és a terveinket együtt szőjük a jövőről.

7. Úgy gondolod, hogy a nők, az anyák képesek alakítani, esetleg megváltoztatni a világot maguk körül?

Határozottan igen. Hatalmas erő rejlik a nőkben, édesanyákban. Nem egy anyáról tudok, aki a gyermekükért képes volt tűzön-vízen keresztülmenni. Az anyák megharcolják a saját harcukat, ezzel is példát mutatva a többi nőnek, édesanyának.Ismertek a nők, akik úttörők a saját szakmájukban, hivatásukban, édesanyák,akik a saját gyermekük miatt megváltoztatják a nézeteiket,hozzáállásukat, hivatásukat azért, hogy a lehető legnagyobb támaszuk lehessenek gyermekeiknek és más, hasonló sorsú gyermeknek.

8. Melyek az igazán szívmelengető témáid, amiket feldolgozol a munkád vagy a projektjeid világában?


A mozgás és a boldogság. Keresem azokat a lehetőségeket és eszközöket, amik segítségével megmozgathatom a gyermekeket. Minden agyi funkció össze van kapcsolva bizonyos mozgásformával. Nem is gondolunk bele, hogyha az élet valamely szegmensében probléma merül fel – a gyerekek esetében tanulási nehézségek, viselkedési problémák, fejlődési rendellenességek –, akkor ezek tükröződnek a már berögződött, helytelen mozgásformákban. A legtöbb esetben látható a probléma. Hiszem, vallom és tanítom, hogy a mozgás hatalmas segítséget nyújt abban, hogy a helytelen vagy nem teljesen kifejlődött agyi, idegi kapcsolások felülíródjanak, és ezáltal mindenki boldog, kiegyensúlyozott életet élhessen.

Szilvia lelkesen festi a mandalákat.

9. Mit tervezel a jövőben az aktivitásaid kapcsán?


Mindenképpen bővíteni szeretném az online szolgáltatásaim listáját, hogy ezáltal tértől és időtől függetlenül segítséget nyújthassak mindenkinek. Ezenkívül részt szeretnék venni további tanfolyamokon, hogy ezáltal én is nagyobb szakértelemre tegyek szert, és bővíteni tudjam a foglalkozásaim mennyiségét és minőségét.Jelen pillanatban az individuális bilaterális integrációs mozgásprogramra szeretném a legnagyobb hangsúlyt fektetni,hiszen nagyon sokrétű, játékos, mégis hatékony, összehasonlíthatatlan a már meglévő programokkal. Napi szinten végzem én is, és az elégedett szülők és gyermekek részéről rengeteg pozitív megerősítés visz előre ezen az úton.

10. Mit szeretnél portálunk olvasóinak üzenni? Mivel online tanácsadó oldal vagyunk, szívesen fogadunk tanácsot bármilyen témával kapcsolatban, olyan téren, amivel foglalkozol, ami a gyermeknevelést segítheti.


Szívesen állok minden szülő rendelkezésére bárminemű kérdés esetén, ha felmerül valamilyen viselkedési, ill. tanulási probléma, esetlegesen, ha a gyermek fejlődésében észlel valami nem megszokottat.Igyekszem a legjobb tudásom szerint segíteni.Az online tanácsadón kívül elérhető vagyok a Facebookon és az újonnan alakult www.sisicare.sk weboldalon megtalálnak minden információt a tevékenységemmel kapcsolatosan. Bátran forduljanak hozzám kérdéseikkel, biztosan találunk megoldást, és sose adják fel!

Bott Lívia

Bott Lívia

A Minority Kids projekt menedzsere és megálmodója. Közgazdász, régiófejlesztést és európai tanulmányokat tanult a pozsonyi Comenius Egyetem Management Karán. A Gyermekek órájában (Hodina deťom) és a Gyermekekért koalíció szervezetekben került közel a gyermekeket érintő össztársadalmi kérdésekhez, mint project manager. Két gyermek boldog édesanyja, mindemellett a FutuReg Polgári Társulás elnöke és európai projekt tanácsadó. Hobbija az olvasás és szervezés. Ha tud, segít a jó ügy érdekében, mert szereti, ha a fejlődés irányába változnak körülötte a dolgok.

Back To Top