skip to Main Content
0917737076 info@minoritykids.sk
Csodanők Az Artis Centrumból, Akik “mertek Nagyot álmodni”

Csodanők az Artis centrumból, akik “mertek nagyot álmodni”

WOWMOM, WOWWOMEN sorozatunkban további két csodanőt szeretnénk bemutatni, akik a  Minority Kids projekt aktivistái is. Ők az Artis centrum alapítói, és nem utolsó sorban nagyszerű szakemberek, akik szívvel-lélekkel végzik hivatásukat, energiát és időt nem spórolva.  Kell ennél több? Akik a kérdéseskre válaszolnak, tehát, az Artis szíve- lelke, WOWMOM Melecski Juli és WOWWOMEN Barthalos Hlavácsek Réka.

1. Hogy jött az Artis? Az év szlovákiai magyar vállalkozóinak harmadik helyezettei és számomra az ég vállalkozónői vagytok. Milyen érzés ez?

Eléggé meglepett bennünket a megtisztelő helyezés, mivel igazából a mentorprogramba való bekerülés lehetősége miatt jelentkeztünk a versenybe. Nem gondoltuk, hogy mindjárt a 3. helyen végzünk. 2015-ben alakultunk, mikor Réka végzett a Pető Intézetben, hazatérve kereste a szakmai lehetőségeket. Ekkor egy ismerős közvetítésével találkoztunk, és mivel az a típusú szolgáltatás, amelyet mi kínálunk hiánycikk volt nálunk, azonnal tudtuk, hogy közös az utunk. Mivel egyeztek a céljaink, közösen létrehoztunk egy polgári társulást, amely azóta intézménnyé nőtte ki magát.

2. És hogy választjátok azokat a projekteket, amelyekben részt vesztek, konkrétan, hogy kerültetek a Minorityval  (szerk meg.Minority Kids, ezek mi vagyunk és a választ talán tudjuk is) szakmai kapcsolatba?

2016-ban a Gombaszögi Nyári Táborban szakmai előadást tartottunk, ott ismerkedtünk meg a projekttel. Mivel a célcsoportunk leginkább a kisebbségi, magyar ajkú lakosság, úgy gondoltuk, hogy jól kiegészíti egymást a két kezdeményezés.

3. Miért döntöttetek magánvállalkozás mellett? Hogy lehet ezt gyerek mellett (Juli)?

Mindig is magánvállalkozásban gondolkodtunk, így ez nem volt kérdés. Másrészt ilyen munkahely nem létezett Szlovákiában, kénytelenek voltunk teremteni egyet. Csakis a család támogatásával képzelhető el egy ilyen tevékenység. Sok áldozatot, szervezést, tervezést kíván, hogy megmaradjon az összhang. Itt – ott persze azért kilóg a lóláb erre vagy arra, pl. ha haza kell vinni a munkát, el kell utazni, vagy épp beteg a gyerek és nem tudunk dolgozni.

artiscentrum-motive

4. Milyennek látjátok az anyák és gyermekek helyzetét Szlovákiában? Juli szintén anyukaként, ill. Réka a fejlesztő szakember szemszögéből?

Juli sokat tudna erről beszélni. Röviden annyit, hogy folyamatosan szembe kell nézni konvenciókkal, ami a nő szerepét illeti. Az a gond, hogy nincs minta a mai nők előtt, mindenki a maga útját tapossa ki, anyukáink más világban nőttek fel. A nevelésből hiányoznak a nagyszülők, sokkal nagyobb mennyiségű és többféle feladat hárul az anyukákra, amelyek gyakran ellentmondanak egymásnak. Nyilván a gyerekeknek ilyen élethelyzetben nehéz felnőni, ráadásul nagyon fel van gyorsulva a világ. Ezért óriási szükségük van az anyukáknak és a gyermekeknek is a támogatásra. Nagyon sok olyan információval találkoznak, melyből nehéz válogatni, szűrni, könnyű elveszni a sok infó között.

5. Milyen tapasztalataitok vannak magyar, vagy más kisebbségben élő anyukákkal? Volt már rá példa, hogy valamilyen specifikus kisebbségi,eseetleg családjogi problémával keresték fel?

Annyi tapasztalatunk van a kisebbségi anyukákkal, hogy gyakran nagy nyomásnak vannak kitéve, abból a szempontból, milyen nyelvű óvodába vagy iskolába írassák gyermeküket. Családjogi problémával nem kerestek meg minket.

6. Úgy gondoljátok, hogy a nők – az anyák képesek megváltoztatni a világot maguk körül akár egy vállalkozásban, akár a politikában vagy a szakmátokban?

Mindenki képes megváltoztatni maga körül a világot, ha maga is változik. A vállalkozásokban és a politikában több nőre volna szükség, jótékonyan alakítaná ezek szemléletét.

7. Mi motiválja az Artist? Mi hajt előre titeket?

Juli: Engem a változás motivál, amikor látom, micsoda változásra a képesek a gyerekek, családok. Egyébként meg fanatikus vagyok, ezzel kelek, ezzel fekszem, ezzel álmodom. :))
Réka: Merjünk nagyot álmodni, valami maradandót létrehozni. Mindig is ez van a szemem előtt. Tudom, hogy mennyire nincs lehetőség a családoknak segítő szakemberekhez fordulni, ezt kell megoldani

julreka

8. Hogy néz ki egy átlagos napotok, mint csodanők vagy csodaanyák?

Juli: Nem tudom, mert nem vagyok csodanő. Ha igen akkor minden nő az 🙂 A napom hasonlóan néz ki, mint bárki másé, minden nő ismeri a feladatok végeláthatatlan sorát, amit nem lehet befejezni, csak félbeszakítani. Csak nem mindegy, hogy az ember sodródik, vagy tudatosan választja ezeket a feladatokat egy cél érdekében.
Réka: én alszom és alszom, ami nem igaz. Állandó ötletelés, feladatvégrehajtás, fejlesztő foglalkozások, és hol vagyok ÉN?! Van egy út, melyet választottunk, ezen is vannak helyzetek, amelyeket meg kell oldanunk, és tovább kell mennünk. Gyakran ki kell lépni a komfortzónából.

9. Azok számára, akik olvasnak Titeket a blogon, de nem találkoztak veletek  a konferencián, vagy a találkozóinkon, hogy működik a rehabilitació? Van szlovákiai magyar gyógypedagógia? Mi is az a konduktor? 

Rehabilitáció alatt nem orvosi rehabilitációt értünk, hanem az olyan akadályozott személyt és annak környezetét érintő intézkedéseket és beavatkozásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy minél teljesebb életet éljenek, aktív résztvevői legyenek a társadalomnak. Amit mi csinálunk, az leginkább habilitáció,vagyis képessé tevés, képességfejlesztés. Tevékenységünk, fejlesztő foglalkozásaink egyéni és kiscsoportos formában, játékosan zajlanak, ezeket megelőzi egy képességfelmérés. Szlovákiában jellemzően a speciálpedagógia az elterjedt, ami főleg az oktatást és a közoktatásban megvalósuló fejlesztést valamint a diagnosztizálást takarja. A gyógypedagógus (liečebný pedagóg) inkább klinikai területen dolgozik, különféle terápiás módszereket alkamaz. Magyarországon a gyógypedagógus mintkét feladadatkört ellátja. Mi Magyarországon végeztünk, ezért főleg a terápiás oldalt képviseljük. Olyan újszerű módszereket alkalmazunk, melyek Szlovákiában kevésbé vagy végképp nem ismertek. A konduktor szakma hungarikum,  csak egy intézmény, a Pető Intézet végzi a képzést. Egyébként Nyugat – Európában nagyon keresett szakma, központi idegrendszeri sérültek fejlesztésével foglalkozik, segítve az önálló egyéné válását. Ami különleges, hogy ő egy egészségügyi ellátást végző pedagógus, tanít és fejleszt. Magyarországon a korai a fejlesztést főleg konduktorok végzik, mely Szlovákiában csakis gyógytornászok feladata

10. Mit szeretnétek portálunk olvasóinak “adni”? Mivel online tanácsadó oldal vagyunk, szívesen fogadunk tanácsot bármilyen témával kapcsolatban, amivel foglalkoztok.

Réka: korai fejlesztés,
Juli: gyermek képességfejlesztés, anyukákkal való foglalkozás, anyukák megsegítése.

10 WOW supermom superdaugther 

Gyorsinfó a csodanőkről

  1. Jobb – vagy balkezes? Juli, Réka: jobb
  2. Matematika vagy nyelvek? Juli: mindkettő, Réka: egyik sem
  3. Foci vagy hoki?Juli, Réka: egyik sem
  4. Kutya vagy macska? Juli:mindkettő, Réka: cica
  5. Könyv vagy TV? Juli: könyv, Réka:TV
  6. Tervek vagy véletlen? Juli, Réka: tervek, de kell a spontaneitás is
  7. Férfiakkal  vagy nőkkel dolgozik együtt gyakrabban? Nőkkel, de férfiakkal jobban szeretünk dolgozni 🙂
  8. Sütés / főzés /  más? Réka: takaritás, Juli: kertészkedés
  9. Romantika vagy kaland? Juli, Réka: kaland,
  10. Utazás vagy passzív kikapcsolódás?Juli, Réka:  is-is

Ahogy olvashatjuk, hegyeket megmozgató céljaik vannak,s ezek elérésében a “merjünk nagyon álmodni és maradandót alkotni” hozzáállásuk nem rendítheti meg Őket. Sok sikert kívánunk, és örülünk, hogy a Minority Kids csapat tagjai vagytok!

minority-kids

Barthalos Hlavácsek Réka a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett 2016 a külhoni fiatal magyar vállalkozók éve program felvidéki nyertese, ennek köszönhetően intézményesítettük a szolgáltatásokat. A Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége – Év vállalkozója 2017 versenyén 3. helyezést értünk el.Több sikeres pályázatot nyertünk eszközbeszerzésre, rendezvényekre. Havonta kb 150 család ellátását biztosítjuk. A szakmai teamben 8 szakember működik együtt. Konferenciákon, rendezvényeken adunk elő: Szlovákiai Magyar Iskolaigazgatók II. Országos Konferenciája, Komáromi Pedagógiai Napok, közoktatási intézményekben, Cseperedő program, Minority Kids projekt, Komáromi Metodikai Központ.Közelebbi terveink közé tartozik a bemutatott módszerek terjesztése, a kapcsolati partnerség kiépítése, munkahelyteremtés. A szakmai csapat bővítése szintén a terveink között szerepel, hosszabb távon  pedig központok létrehozása Dél-Szlovákia városaiban . 

 

Bott Lívia

Bott Lívia

A Minority Kids projekt menedzsere és megálmodója. Közgazdász, régiófejlesztést és európai tanulmányokat tanult a pozsonyi Comenius Egyetem Management Karán. A Gyermekek órájában (Hodina deťom) és a Gyermekekért koalíció szervezetekben került közel a gyermekeket érintő össztársadalmi kérdésekhez, mint project manager. Két gyermek boldog édesanyja, mindemellett a FutuReg Polgári Társulás elnöke és európai projekt tanácsadó. Hobbija az olvasás és szervezés. Ha tud, segít a jó ügy érdekében, mert szereti, ha a fejlődés irányába változnak körülötte a dolgok.

Back To Top