skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Čo Sabotuje Vašu Výchovu?

Čo sabotuje vašu výchovu?

Som presvedčená, že každý rodič vychováva svoje deti tak, ako to najlepšie dokáže. (Samozrejme, že v tomto článku nepíšem o rodičoch, ktorí zanedbávajú alebo týrajú svoje deti). Mali ste však niekedy pocit, že nech robíte čokoľvek, nič na vaše deti nezaberá? Pristihli ste sa pri tom, že robíte presne tie isté chyby ako vaši rodičia? Zdalo sa vám niekedy, že vaše zásahy sú neefektívne? Cítili ste sa niekedy neisto, bezmocne až rezignovane?

Viete, prečo sa to deje?

Možno máte príliš veľa, často protichodných informácií z kníh, z internetu alebo priamo od odborníkov. Mohli ste ich pochopiť inak, ako boli myslené. Mohli ste prehliadnuť dôležité detaily alebo ste im úplne neverili a to, čo vám radili, vo vašej rodine nefungovalo. A to sme ešte nepísali o tom, že každý člen rodiny má nejaké skúsenosti, svoje vlastné pocity, názory a rozličným spôsobom vníma tú istú situáciu.

Niekedy vám výchovu sabotuje to, že hľadáte návod na deti, chcete si uľahčiť ich výchovu – chcete sa vyhnúť námahe, nepríjemným situáciám a pocitom detí a pod. Je to pochopiteľné a prirodzené, nakoľko môžete vnímať obrovský tlak spoločnosti na rodičov. Žiadne všeobecne platné návody
a techniky neexistujú. Nápomocné môže byť, ak poznáte, aké psychologické potreby vaše deti v konkrétnom vývinovom štádiu majú a prispôsobíte situáciu, aby deti mali prístup  k nim.
Výchovu si môžeme sťažiť aj tým, že túžime po dokonalosti a bojíme sa robiť chyby. Dobrá mama alebo dobrý otec však nie sú dokonalí. Sú dostatočne vnímaví na potreby svojich detí, dokážu uspokojovať tieto potreby poskytujú deťom istotu, bezpečie, nepodmienečné prijatie a lásku a starostlivosť. Určite ste počuli o tom, že ten, kto nič nerobí, ani nič nepokazí. A keď máte pocit, že ste niečo pokazili, stále máte ďalšiu šancu napraviť to. Deti sú empatické a trpezlivé voči rodičom, dokážu vám odpustiť.

Za to, že výchova nefunguje podľa vašich predstáv, sa niekedy môžete „poďakovať“ vášmu partnerovi, alebo vašej partnerke. Určite ste zažili situáciu, keď ste vy niečo zakázali, váš partner alebo partnerka to dovolili. Dieťaťu dávate znamenie, že jeho mama a otec nemajú rovnaký názor.
Jeden druhému podkopávate autoritu, rešpekt a dôveryhodnosť. Skúste sa zosúladiť v zásadných výchovných otázkach a podržte jeden druhého pred deťmi. Hrajte za jeden tím.
Počas konzultácií sa často stretávam tým, že robíte všetko správne, rozumiete psychologickému pozadiu výchovných opatrení, napriek tomu vám nefungujú, pretože nedôverujte svojej dcére alebo svojmu synovi. Neveríte tomu, že niečo dokážu zvládnuť, alebo neveríte tomu, že by sa niečo mohlo zmeniť. Inokedy máte zaškatuľkované vaše deti do škatuliek ako „hyperaktívne“, „neposlušné“ alebo „tvrdohlavé“. Tieto škatuľky oberajú deti o možnosť ukázať sa v inom svetle a bránia aj vám všímať si
malé pokroky alebo snahu detí.

Nebezpečná je aj naša túžba byť ako ostatní. Stále sa porovnávame s inými ľuďmi. Problém je, že väčšinou porovnáme tú najhoršiu verziu seba s najlepšiu verziou iných. Položte si otázku, či chcete niečo robiť preto lebo je to správne a prospešné aj pre moju rodinu, alebo to robím preto, lebo to
robia všetci rodičia? Je to len trend alebo výchovný princíp? Vyvarujte sa extrémom a riaďte sa zdravým sedliackym rozumom.

Môžete sa pýtať:

„Čo mám teda urobiť, aby mi nič nesabotovalo výchovu mojich detí?“

Odpovede sú na prvý pohľad krátke a jednoduché, avšak je za nimi náročná práca:

  • Vyjasnite si vaše hodnoty a priority.
  • Starajte sa o vaše fyzické a psychické zdravie.
  • Spoznávajte seba – svoje potreby, túžby a motiváciu.
  • Vytvorte s vašim partnerom/partnerkou silný tím.
  • Dôverujte vášmu partnerovi/partnerke.
  • Starajte sa o vzťah s vašim partnerom/partnerkou.
  • Počúvajte svoju intuíciu.
  • Nebojte sa robiť nepopulárne rozhodnutia.
  • Nebojte sa silných nepríjemných pocitov vašich detí.
  • Buďte k sebe a iným láskaví a trpezliví.

Prajem vám odhodlanie vykročiť po tejto ceste.

Érsek Silvia

Érsek Silvia

Detská psychologička, hrová terapeutka, autorka projektu Na káve so psychologičkou.Svoje štúdium psychológie ukončila v roku 2010 na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Svoje skúsenosti získavala v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Nových Zámkoch, neskôr v Bratislave, a v Plamienok n. o. ako dobrovoľníčka. Jej snom bolo zúčastniť sa výcviku v Terapii hrou, ktorý sa jej splnil pred rokom. Naďalej spolupracuje s Inštitútom Terapie Hrou. Momentálne vedie projekt Na káve so psychologičkou, ktorého zámerom je priniesť psychológiu medzi ľudí, odbúravať mýty a predsudky a zameriavať pozornosť na predchádzanie problémov. Okrem psychológie buduje svoju sieť e-shopov v spolupráci s jednou špičkovou anti-agingovou spoločnosťou. Už odmalička snívala o tom, že bude ľuďom pomáhať, teraz má na to všetky nástroje.

Back To Top